Španielsko zdolalo Česko 1:0, obhajcov vykúpil stopér Pique

13.06.2016 Celý región

Toulouse 13. júna (TASR) - Španielski futbaloví reprezentanti úspešne vykročili za obhajobou titulu kontinentálnych šampiónov. V úvodnom vystúpení v D-skupine na EURO 2016 zvíťazili v Toulouse nad Českom 1:0.

Zverenci trénera Vicenteho del Bosqueho dlho nevedeli nájsť recept na prekonanie pozornej defenzívy súpera. Vykúpila ich až hlavička stopéra Gerarda Piqueho, ktorý v 87. minúte ukončil sedemročné gólové suchoty v drese "La Furia Roja".


Španieli sú na čele tabuľky D-skupiny spoločne s Chorvátskom, ktoré v nedeľu zdolalo Turecko 1:0.

D-skupina, 1. kolo:

Španielsko - Česko 1:0 (0:0)
Gól: 87. Pique, rozhodovali: Marcyniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.) ŽK: Limberský (ČR)

Zostavy:

Španielsko: De Gea - Juanfran, Pique, Ramos, Alba - Fabregas (70. Alcantara), Busquets, Iniesta - Silva, Morata (63. Aduriz), Nolito (82. Pedro)

Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Gebre Selassie (86. Šural), Darida, Rosický (88. Pavelka), Plašil, Krejčí - Necid (75. Lafata)


Česi začali aktívne a vypracovali si tri štandardné situácie, no nevyťažili z nich nič. Španieli postupne prebrali iniciatívu v strede poľa, čoraz viac využívali krídelne priestory. Po centri Juanfrana sa v 16. minúte mohli ujať vedenia, no Moratu vychytal Čech. Neujala sa ani krížna strela útočníka Juventusu Turín, ktorá mierila tesne vedľa žrde. Česi sa zatiahli do obrannej ulity, no úspešne odolávali stupńujúcemu sa španielskemu tlaku, defenzíve výrazne vypomáhal aj Rosický, ktorý mal pôvodne nastúpiť na hrote útoku. Smerom dopredu boli zverenci Pavla Vrbu neškodní a do ojedinelého prečíslenia sa dostali až v závere prvého polčasu. Necidova strela z hranice šestnástky však de Geu neprekvapila.

Druhé dejstvo sa začali mohutným španielskym náporom. Po 40 sekundách po Moratovej prihrávke pred bránku zrazil Hubník loptu na vonkajšiu časť žrde. Zmenu skóre nepriniesli ani viaceré skrumáže pred Čechovou bránkou. V 57. minúte pohrozili Česi po priamom kope Krejčího, na ktorý si nabehol Hubník, jeho hlavičku k žrdi však zneškodnil de Gea. Krátko na to po rohovom kope hasil pred Kaděrábkom nebezpečenstvo Fabregas. V poslednej dvadsaťminútovke Španieli vytrvalo obliehali českú bránku. Pokusy Da Silvu i striedajúceho Aduriza mierili vedľa, no v 87. minúte po centri Fabregasa rozhodol o zisku troch bodov pre favorita Pique. V nadstavenom čase mal šancu vyrovnať Darida, de Gea však zachránil.

tabuľka D-skupiny:

1. Španielsko 1 1 0 0 1:0 3
Chorvátsko 1 1 0 0 1:0 3
3. Česko 1 0 0 1 0:1 0
Turecko 1 0 0 1 0:1 0


HLASY PO ZÁPASE:

Gerard Pique, autor víťazného španielskeho gólu: "Do posledných chvíľ sme sa snažili streliť gól a napokon sme sa dočkali. Chceme ostať na víťaznej vlne aj v ďalších zápasoch."

Andres Iniesta, Hráč zápasu podľa UEFA: "Vždy keď nastúpim za Španielsko, snažím sa na seba zobrať zodpovednosť. Je skvelé odštartovať turnaj víťazstvom, vytvorili sme si dobrú východiskovú pozíciu na postup do osemfinále. Neexistuje žiaden špeciálny recept na to, ako prekonať takú pevnú obranu, akú dnes mali Česi. Musíte neustále búšiť do súpera, byť trpezliví a ten gól nakoniec príde."

Pavel Vrba, tréner Česka: "Vedeli sme, že Španieli budú veľmi silní. Mali väčšie percento držania lopty a vytvorili si viac šancí. Sme sklamaní, že sme inkasovali v samom závere. Predtým sme sami mali možnosti otvoriť skóre. Hráči podali maximálny výkon a mrzí ma, že sme nezískali aspoň bod. Iniesta potvrdil, že je výnimočný hráč."
 

Vyberte región